Thursday, December 8, 2011

SIAPAKAH KITA BERBANDING MEREKA ??


ASSALAMUALAIKUM wbt ..

Bismillahirrahmanirrahim ..








sedikit tinta2 buat Palestine ..

~Derita KITA dek kerana gagal dalam peperiksaan ..
Lapar KITA dek makanan2 y lazat ..
Putus hati KITA dek kerana rindu akan kekasih pujaan hati ..~

_____________ ;;;;; ____________

~sementara MEREKA derita kerana rumah ,tempat tinggal digeser ..
Harta benda dirompak ..
Maruah keluarga dipijak2 ..
Anak istri ,keluarga dicincang begitu2 sahaja ..
Tanah Islam dimusnahkan ..~

____________ ;;;;; _______________

~Irama lagu KITA ialah lagu2 yang mendayu2 ..kadang2 MELALAIKAN ..
Irama lagu MEREKA ialah bunyi kereta kebal di sana sini ..
Ketulan batu dibaling oleh Yahudi Laknatullah ..
Dentuman bom yang tidak pernah sunyi dari berbunyi ..
Percikan darah ke mana2 ..~

_______________ ;;;;;; _____________

~Tidak sanggup KITA berjauhan dr keluarga walau hanya seketika ..
MEREKA terpisah dengan keluarga buat selama2 nya ..
<menunggu saat pertemuan di syurga Allah > ...~

________________ ;;;;; ______________

Tangisan KITA di dunia mungkin kerana tidak berjaya dalam soal pekerjaan ..
Rugi dalam perniagaan ..
Resah ditimpa ujian ..
mungkin Rasa geram dengan manusia ..
Tangisan MEREKA kerana GAGAL MEMBUNUH MUSUHH ALLAH ! ..
Kecewa kerana gagal menemui syahid di jalan ALLAH ! ~

_____________ ;;;; __________________

Rindu KITA pd harta yang melimpah ruah ..
Umur yg panjang ..
Kecantikan yang melampau ..
supaya kehidupan lebih MAKMUR dan SEMPURNA ..

sedangkan RINDU MEREKA pd SYURGA FIRDAUSI yang kekal abadi ..

......

Adakah KITA ditimpa ujian seperti MEREKA ??

MUHASABAH HARI ANDA ..





Wallahua'allam ..
~SEMOGA BUMI PALESTINE DIBERKATI ALLAH SWT ~ ..


_____________________________________________________
                           
               ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
______________________________________________________


~BUAT COSLOW ~ ..cubalah ! yang ORI >>

BISSMILLAHIRRAHMANIRRAHIM ..

ini ana buat "coslow" ..
sbb baru2 ni ..
mcm puas mkn benda2 lain ..
sajer amik "diet ringkas + berlemak" ..




jeng ..jeng ..jeng ..

COSLOW COMING ..
daa cyap ..
sedapp 10 x ganda dr KFC n The Geng !!
ORI >>>

buatan AIR tangan ku sndiri ..

huhu ..:) LOL ..

konon2 nak hias lawa2 (cam MATER CHIEF gitu ) ..
ttp ,,huahauah ...
TAK JADI lawa ..JADI untuk DIMAKAN jer ..

:00

just to share my experience ~~

WALLAHUA'ALLAM ..

______________________________________________________
                   
             ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
______________________________________________________

~ LAWAT SEKOLAH ku SYURGA ku ~

biasalah ,lawat sekola lama ..
cyap ngn ader pencil box agy ..
sambil tusyen tek ..
rindu MAAHAD MUHAMMADI PERMPUAN KOTA BHARU KELANTAN ..
SEGALA kenangan terindah diabdikan bersama ~ ~








semoga MMP sentiasa maju n jaya ..

wallahua'allam ..
:)

______________________________________________________

             ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
 ______________________________________________________

Wednesday, December 7, 2011

~ ;;;; CRY ;;;;;~



bismillahirrahmanirrahim ..
n assalamualaikum wbt ..:)

~ about cry ~
due to Ibn Qayyim ,there r TEN types of bawling ..

ANYBODY KNOWS IT ??

Some of u maybe know it ..

ok ,now ,proceed to ~cry~ ..


10 TYPES of it ;;;;;

1)We cry becoz of strong liking n sacrifies ..
2)becoz maybe we are afraid of something ..
3)becoz of luv ..
4)becoz we r in delightful , excited ..
5)becoz we are suffer ..
6)maybe we feel humble n so dwarf ..
7)just to make others feel sympathy to ..
8)maybe hypocrite ..
9)becoz we r hypocrisy ..
10)lastly ..we feel to sad ..


the point is about in Islam ..
there r cry that vitally NECESSARY n totally  FORBIDDEN ..

WE  cry if we feel the TRUE LOVE to Allah ..
try to feel it ..surely u feel more strongest to stay alive despite there r lot of problem in ur mind ..
WE cry to fight the most CRUEL LUST ..
only BECOZ of ALLAH AZZA WAJALLA ..


p/s ;;;
Nabi Adam a.s. CRIED three hundred past years(300) n eventually grew 'Pohon Kayu Manis' or maybe u all know this 'Pokok Kayu Cengkih '..
 
..thats the point ..
it all about CRY ..
of course ,evrybody feel it ..

n NOW ..choose by urself  ..
ur life ,ur FIRST choice ..

UNTIL HERE ..

wallahuallam ..
:)..

________________________________________________________

                 ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
_________________________________________________________

Tuesday, December 6, 2011

~INTERACTION ~

Bismillahirrahmanirrahim ..




GIRL : Kenapa awak tak pernah minta gambar saya walaupun dah lama kita berkawan?

BOY : Bagi saya itu bukan satu kepentingan. Saya hanya akan lihatnya bila sampai masanya. (Lihat hanya untuk melamar).

GIRL : Kenapa awk tak pernah minta nombor fon saya?

BOY : Itu mungkin akan menjadi perangkap syaitan antara saya dan awak.

GIRL : Kenapa awak tak penah puji saya macam laki2 lain puji awek dorang?

BOY : Puji2an hanya untuk Allah yang Maha Esa.
 
GIRL : Kenapa awak tak macam lelaki lain, yang selalu bergurau senda dengan perempuan2?

BOY : Rasulullah saw tidak pernah bergurau dengan mana2 perempuan bukan mahram, kecuali isteri2nya sahaja.
 
GIRL : Kenapa awak terlalu tegas dengan perempuan2 yang cuba kenal dgn awk?
 
BOY : Umar Al-Khattab seorang yg tegas. Saya mahu mencontohi beliau. Lelaki dan perempuan ibarat magnet. kalau saya bersikap terlalu mesra, perempuan2 akan mengambil kesempatan atas kemesraan saya dan ini akan menimbulkan satu harapan dalam hati mereka...

~ bertegaslah dlm stiap pergaulan n nescaya syurga buatmu disana..^_^
  
wallahuallam ..
:)

______________________________________________________


               ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
______________________________________________________

Monday, December 5, 2011

COLLOQUIAL .. ~~ whats the matter of it ~~

A'UZUBILLAHI MINA SYAITONI ROJIM ..
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM ..


Assalamualaikum w.b.t  to all muslimin n muslimat all over the world !..
kalau ikutkan ,dah lama x update blog ni dgan tinta2 dakwah..


but ,Alhamdulillah cause today Allah wills it..
n finally i can post something that quite important for us as "MUSLIMAH" ..


b4 that ,i wanna share with u guys about ..


~Last Sunday , i went for a class tuition at one of the tuition centre in ******** ..
I dont think so to mention the tuition name  ,
what i wanna say is I met three ~ gedikksss ~ girl ..
its ok to me..whoever them ..it not my problem ..
but ,im really dissapointed of their rude n bad attitude ..
  i dunna want to express my feelings here or to TALK BACK bout them ..
 Just to say my experience .. ~


                          ~ THE enD ~


surely i wanna share with u this .. this story is related to what im gonna tell u about .. 


Every days ,every night ,every second n everytime ..
kita selalu berCAKAP utk bnyak perkara ,sbb n tujuan ..
kalau sbb n tujuan y baik ..
then go on n keep it up !..
but ,kalau sbb y x baik ..
how ????


Pernahkah kita terfikir dalam 1 hari ..
BERAPA KALI KITA BERCAKAP PERKARA Y BERMANFAAT UTK DIRI KITA ,
UTK ORANG SEKELILING KITA ??
BERAPA KALI ?


Muhasabah balik diri kita ..
atau dgn kata lain ..
kita fikir dahulu sblum  brckp ..
orang mungkin ckap " x der masa la "
dek NAFSU yang meronta2 cintakan MAKSIAT ..
xp kalau boleh ..~usahakan lah ~..


yer lah ..
mcm cerita xd ..
ana bukannyer aper ..
ana agak terkilan n hampir malu la jugak sbb kaum HAWA zaman skrang mcm dah ..


fikir2 sendiri la mcm dah aper ..
 mcm pusat tuition y ana JOIN sekali tu .
Hanya Allah y tau perasaan ana ..


Bising nya suara diorang ,Allah shj yang tau ..
siap buat club BORAK lg kt belakang ..
 smpai ssh nk focus blaja ..
xp ana buat xtau jelah .
ana ader pasang NIAT nk tegur ,xp x kuat lg ..
insyaAllah suatu hari nanti Allah bg kekuatan tu kat ana ..


topic kita ~ COLLOQUIAL ~
aper kaitannya n maksudnya ..
percakapan mksudnya ..
so point yng ana cuba smpaikan ialah ..


buat aper kita ckp perkara y x BERMANFAAT plus MENYUSAHKAN ORANG . .
bukankah lebih baik kita DIAM ,,
 x bertambah DOSA n ttp , bertambah PAHALA ..




bahkan mungkin kadang2  MENGURISKAN HATI mana2 pihak ..
baik kita sama2 muhasabah ..


~ moga2 Allah golongkan kita dalam golongan JANNATUL FIRDAUSI kelak ~ ...


pesanan ini khusus buat ANA ..
n umum buat SELURUH UMAT ISLAM DI DUNIA INI ..


sama2 kita berubah demi mencapai kegemilangan Islam..


      ~ ;;; falyakul khoiran au yasumt ;;; ~


mksudnya ;;; ~ bercakaplah perkara y baik atau diam ~ ;;;;


wallahuallam ..

____________________________________________________

                           
            ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
____________________________________________________


Saturday, November 5, 2011

KATA PUJANGGA..





Hidup ini dimulakan dengan tangisan,dicelahi oleh tangisan  dan diakhiri jua dengan tangisan..


Maksudnya hidup ini penuh dengan onak dan duri..
selain itu,masalah,kesukaran dan kepahitan..


Lihatlah betapa seorang bayi yang dilahirkan ke dunia dengan tangisan,pabila dewasa kelak,hidupnya akan dicelahi dengan tangisan ekoran plbagai masalah yang dihadapi..
dan akhirnya kita akan mati lalu dihantar ke kubur jua dngan tangisan..


ini bermakna kita perlu bijak dlam menangani setiap masalh yang diuji oleh Allah..


Ketahuilah bahawa orang yang bijak sbenarnya orang yang sentiasa mengingati MATI..

alangkah indahnya andai kita dalam kalangan orang bijak itu..


Maka,konklusinya yang dapat kita ambik iktibar ialah..
tiada erti kata 'senang' dalam kehidupan kerana setiap yang hidup pasti diuji oleh Allah bertujuan untuk menguji tahap keimanan dan ketaqwaan kepadaNya..
kita mesti bersabar sekiranya diuji..
sabar separuh dari iman..
wallahuallam..

__________________________________________________

                             
          ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
__________________________________________________

SELAMAT HARI EIDULADHA..













Assalamualaikum w.b.t,


kepada semua umat Islam di bumi Allah ini,


Sy sbnarnya tiada topik hangat yang ingin dibincangkan hari ni,,
ttpi,mmandangkan esok bersamaan 10 Zulhijjah 1432M mrupakan  HARI RAYA QURBAN
bagi slurh umat Islam di dunia ini..


Maka,sy berbesar hatilah untuk mengucapkan SELAMT HARI RAYA AIDILADHA untuk semua..
msti bnyak lmbu,kambing dan ayam berdebar2 malam ini kerna esk harinya mungkin mrk akan disembelih..
heee3...
apepun yang penting korban yang dibuat tu hanyalah LILLAHITA'ALA ...
ingin mncapai MARDOTILLAH(keredhaan Allah semata2)..


Moga Allah golongkan kita semua dlm golongan yang beriman,INSYAALLAH..
Maka,sukanya sy untuk menyeru smua umat Islam untuk berdoa stiap masa dengan mengucap..




             "YA ALLAH,HIDUPKANLAH AKU DENGAN IMAN,MATIKANLAH AKU DENGAN   
             IMAN  DAN MASUKKANLAH AKU DALAM SYURGA FIRDAUSI DENGAN IMAN"




Amin Ya Rabbalalamin..
moga Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang mengkabulkan doa kita..


wallahuallam..


SALAM SAYANG N RINDU untuk keluarga y kini sdang brada di 'overseas'..
moga selamat di sana..


_____________________________________________________


             ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
_____________________________________________________





























Saturday, October 22, 2011

MENCINTAI KEIKHLASAN,,

                  

TIDAK 
AKU
LAYAK 
MENGUNGKAPKAN
KETAATAN
........
........
..........
ANDAI
PADANYA
TIADA 
PUN
WALAU 
SECALIT 
KEIKHLASAN

PLEASE BE STRONG UMAT ISLAM!

...اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
...بسم الله الرحمن الرحيم


   Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana masih lg berkesempatan untuk saya mnulis entry ni lagi..
Selawat serta salam ke atas junjungan Habiburrahman yang sngat dikenang oleh semua umat Islam  di bumi Allah ini keran pengorbana baginda SAW terlalu banyak untuk kita kecapi nikmat menjadi seorang MUSLIM dan MUKMIN..Alhamdulillah..


Stelah penat semalamn naik bus,akhirnya dapat jua saya pulang ke rumah..
on de way naik bus,pebagai krenah dan mehnah saya jumpa..
not bad lar..
p,balik ni pun bkan dpat brsuka ria berelease tension..
but,i have to struggle more hardest unti the end..
due to the final test yang blom abis lagi..
ader LIMA subjek lagi..huhu
penat kut,,
p,iniah perjuangan namanya..
perjuangan dalam skop yang kecil..
penat mana pun kita,
adkah kita terfikir..
BETAPA PENATNYA RASULULLAH saw LAGI DALAM MEMPERJUANGKAN SYIAR ISLAM SUPAYA KITA umat Islam akhir dunia ini DPT SAMA2 MASUK SYURGA DENGAN baginda ??
adakah kita pernah terfikir itu??


tugas kita sebagai KHALIFAH atau DAI'EULLAH di muka bumi tuhan ini.
kaau bukan kita saper lagi??
wahai umat ISLAM sekalian,,


BANGKITLAH,bangkitlah!!!
ISLAM DI MANA2..
tapi hakikatnya ibarat BUIH2 di lautan yg tunggu masa jea nak pecah..
bukan ker itu sia2..


apa peranan kita sekarang AS A STUDENT?
blaja sungguh2..
penat skit tu dah normal la..
x penat,x blaja namanya..x gitu kan..
so,bersabarlah skit..
demi agama ALLAH..


maaf,sy x emo pun sbenarnya,,
maybe this only some motivation
for me to be a strong person..
im know that im not as strong as other..
thats why i post this entry for somebody that feel lose hope like me..


harap,boleh bantu umat Islam kat sana..
ME TOO..
emm,thats all for this time..
lps usaha,TAWAKKAL to Allah..
Insyaallah ,innallahama'ana..


Nabi pun susun umat Islam yang bertahajjud malam, untuk berada di baris paling depan time nak perang..
dan seterusnya.
so from here,we know that Allah bagi kebihan dan KEKUATAN kat umat Islam yang 
solat THAJJUD...


marilah sama2 kita imarahkan lagi sunnah NABI SAW ini..
moga2 ALLAH bagi kat kita kuat,kuat dan kuat sentiasa untuk hadapi dugaan ini..
memang ana akui untuk qiam(bangun) malam..
its not that easy except hamba Allah yang sangat2 bersungguh2..
i mean x hubbu dunniya(cintakan dunia) sebaliknya jadikan dunia 
sebagai satu2 wasilah untuk dapatkan syurga Allah..


So,why not kita try?
mungkin kita akn rasa kehebatannya sendiri..
SUNGGUH LUAR BIASA..


wallahuallam..


ana tinggalkan entry ari nie dengan ungkapan..
<jom tahajjud>

____________________________________________________

                           
         ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
____________________________________________________

Saturday, July 30, 2011

MESSAGE RAMADHAN..

Kembang Melati Sungguhlah Indah,
Di tengah Taman Jadi Hiasan,
Harum Ramadhan Tercium Sudah,
Salah dan Khilaf Mohon diampunkan..


Makan Roti Sambil Berlari,
Bersihkan Hati Sucikan Diri,
Bunga Terangkai  Terikat Tali,
Lama Dipandang Indah Sekali..
Biarpun Ramadhan 1 Hari Lagi,
Moga akulah Orang Pertama,
Mengucapkan Mohon Maaf Buat Semua Setulus Hati..

_________________________________________________    



          ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
_________________________________________________
                                              

RAMADHAN KAREEM..

  Assalamualaikum..
syukur ke hadrat Illahi kerna masih lg berikan kita kesempatan untuk merasai nikmat bulan Ramadhan yang bakal menjelma x lama lagi..
ALHAMDULILLAH..
rasanya dah lama ana x tulis tinta2 dakwah dalam blog ni,ekoran drpd masa yg tersangt limited,,
berkat izinNya,Alhamdulillah..
july test bru berlalu..
ana ader la dpt certain2 markh xm..
n bnyk lg yang blum dpt..
so,tolong2 doakan lah kejayaan ana...
ammeen..




sering kali REJAB.SYAABAN N ramadhan menjelma..
kita disuruh untk berdoa..
Allahumma bariklana fi rejab wa syaaban wa ballighna fi ramadhan..
ameen
tujuannya untk mncapai mardo tillah..
time ana tgh tlis entry ni..
lg 1 hari lg kita nk puasa
diri ana trasa sngt excited..
mngkin y lain2 pun gitu jugak..
mana taknya,fadhilat ramadhan ni trlalu bnyak..
Antaranya,,
syaitan diikat..
so,time puasa lah,kita boleh try test diri kita,,
smada kita ni sbnarnya baik atau x..
atau sbliknya
kalau slama ni asyik kita tuduh..
"Aku buat jahat kerna Allah kurniakan ak nafsu y jahat..so,aku x der lah salah sngt...jahat ak pun sbb takdir Allah,so,trima lah seadanya.."
umm,nafsu yang bermasalah kut..
mungkin certain2 orang nafsunya y bermslah..
however,bolehlah kita try test samada diri kita y cinta akan KEMUNGKARAN atau sbb wujudnya NAFSU???


walaupn bgitu,,
bln ramadhan lah sbg tmpt utk kita turning point dr jahat ke baik..
didiklah diri kita..
nafsu kita
smntara dlm tempoh 30 hari,nafsu kita x dikuasai oleh syaitan..
sbaliknya kita dikawal oleh KITA..
didiklah dngn sebaik2 didikan..
rajin beribadat,,
kalau lg bagus,khatamkan quran dlam tempoh tu..
pahalanya berganda2..
sbb tu ramadhan ni bulan y SPECIAL tuk kita..
soo..
apa tnggu lg..
slamt berpreparation tuk ramadhan,,
jdkan ramadhan tauun ni adlah rmdn y terbaik utk kita..


akhir kalam,
RAMADHAN,,
KEDATANGANMU DINANTI-NANTI...
PEMERGIANMU DITANGISI..


wallahuallam bissawab..

_____________________________________________________



               ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
_____________________________________________________

Friday, June 3, 2011

PABILA AJAL MENJEMPUT..

Assalamualaikum w.b.t..
syukur ke hadrat Illahi..
masih diberi kesempatan untuk menulis entry ni..
..PABILA AJAL MENJEMPUT..



Bila sampai ajal aku,
dimana tempat bisa aku sembunyi,
agar bisa lari dari semua ini,
agar bisa terus hidup sebegini,
tiada arah,tiada tujuan.


Bila sampai ajal aku,
dimana harta hendak aku simpan,
bisakah dibawa hingga ke mati,
bisakah menandingi kuasa ilahi,
walaupun harta banyak tak terperi,
namun  ia tak memberi erti apapun pada diri ini.


Bila sampai ajal aku,
cukupkah sudah amalan aku selama ini,
cukupkah apa yang aku balas kembali,
walaupun tuhan menyayangi diriku,
tapi diri aku yang terhina menzalimi diri sendiri,
dimana akal fikir aku..


Bila sampai ajal aku, 
blog ini pasti akan sepi,
pasti tiada entry seterusnya lagi,
pasti akan dilupai akhirnya nanti,
dan pasti akan bersemadi disana nanti..
apa yang aku pinta,
moga Al-fatihah dapat kau beri,
buat diri yang serba kekurangan,
kerana selalu alpa dengan keduniaan,
sampai melupakan akhirat disana,
selalu lupa hidup ada pasang surutnya,
sampaikan mati mendatang tidak disedari..
sedarkah aku????




SEDARKAH??


wallahua'allam..

__________________________________________



                 ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
_____________________________________________________

HIJAB..

Thursday, June 2, 2011

MAHU ATAU TIDAK??...FIKIR-FIKIRKAN...

Assalamualaikum w.bt,,,
Alhamdulillah..
Pertama-tama dan selama-lamanya syukur ke hadrat Illahi atas nikmat yang masih lagi kita kecapi sehingga ke hari ini iaitu nikmat IMAN dan ISLAM..
Alhamdulillah sekali lagi..
                                 
Sukanya hati saya pada ketika ini untuk berkongsi suatu perkara dengan kalian semua..
Diharap seharap-harapnya agar kalian semua dapat fikir-fikirkannya...




MAHU ATAU TIDAK??FIKIR-FIKIRKAN...



Apa yang kalian lihat...selalunya berbeza dengan apa yang kalian MAHU lihat..

Apa yang kalian dengar...selalunya tidak sama dengan apa yang kalian MAHU dengar..
Jadi apa MAHU kalian sebenar-benarnya?
Itulah yang kalian harapkan..
 

Maka jangan percaya apa yang kalian lihat dan kalian dengar..
Percaya apa yang kalian MAHU lihat dan dengar.. 
Sampai satu masa..kalian sudah tidak MAHU untuk MAHU sesuatu..
Dan saat itu..kalian akan mula menerima apa yang kalian lihat dan dengar.. 

Pancaindera bukan ilusi..
Tetapi akal sering berfantasi..
Dan hati sering menjadi falasi..

RENUNG-RENUNGKAN ..

-take care and blessed be-
WALLAHUALLAM.. 

_____________________________________________________



                 ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~
_____________________________________________________

Saturday, April 30, 2011

TERTARIK UNTUK DIKONGSI..


Doa Mustajab seorang sahabat


ontaaaaa



"Ya Allah, jangan kembalikan aku ke keluargakau, dan limpahkanlah kepadaku kesyahidan."


Doa itu keluar dari mulut `Amru bin Jumuh, ketika ia bersiap-siap mengenakan baju perang dan bermaksud berangkat bersama kaum Muslimin ke medan Uhud. Ini adalah kali pertama bagi `Amru terjun ke medan perang, karena dia kakinya pincang. Didalam Al-Quran disebutkan: "Tiada dosa atas orang-orang buta, atas orang-orang pincang dan atas orang sakit untuk tidak ikut berperang." (QC. Al- Fath:17)


Karena kepincangannya itu maka `Amru tidak wajib ikut berperang, di samping keempat anaknya telah pergi ke medan perang. Tidak seorangpun menduga `Amru dengan keadaannya yang seperti itu akan memanggul senjata dan bergabung dengan kaum Muslimin lainnya untuk berperang.


Sebenarnya, kaumnya telah mencegah dia dengan mengatakan: "Sadarilah hai `Amru, bahwa engkau pincang. Tak usahlah ikut berperang bersama Nabi saw."


Namun `Amru menjawab: "Mereka semua pergi ke surga, apakah aku harus duduk-duduk bersama kalian?"

Meski `Amru berkeras, kaumnya tetap mencegahnya pergi ke medan perang. Karena itu `Amru kemudian menghadap Rasulullah Saw dan berkata kepada beliau: "Wahai Rasulullah. Kaumku mencegahku pergi berperang bersama Tuan. Demi Allah, aku ingin menginjak surga dengan kakiku yang pincang ini."

"Engkau dimaafkan. Berperang tidak wajib atas dirimu." Kata Nabi mengingatkan.

"Aku tahu itu, wahai Rasulullah. Tetapi aku ingin berangkat ke sana." Kata `Amru tetap berkeras.

Melihat semangat yang begitu kuat, Rasulullah kemudian bersabda kepada kaum `Amru: "Biarlah dia pergi. Semoga Allah menganugerahkan kesyahidan kepadanya."

Dengan terpincang-pincang `Amru akhirnya ikut juga berperang di barisan depan bersama seorang anaknya. Mereka berperang dengan gagah berani, seakan-akan berteriak: "Aku mendambakan surga, aku mendambakan mati: sampai akhirnya ajal menemui mereka.

Setelah perang usai, kaum wanita yang ikut ke medan perang semuanya pulang. Di antara mereka adalah "Aisyah. Di tengah perjalanan pulang itu `Aisyah melihat Hindun, istri `Amru bin Jumuh sedang menuntun unta ke arah Madianh. `Aisyah bertanya: "Bagaiman beritanya?"

"Baik-baik , Rasulullah selamat Musibah yang ada ringan-ringan saja. Sedang orang-orang kafir pulang dengan kemarahan, "jawab Hindun.

"Mayat siapakah di atas unta itu?" "Saudaraku, anakku dan suamiku." "Akan dibawa ke mana?" "Akan dikubur di Madinah."

Setelah itu Hindun melanjutkan perjalanan sambil menuntun untanya ke arah Madinah. Namun untanya berjalan terseot-seot lalu merebah.

"Barangkali terlalu berat," kata `Aisyah. "Tidak. Unta ini kuat sekali. Mungkin ada sebab lain." Jawab Hindun.

Ia kemudian memukul unta tersebut sampai berdiri dan berjalan kembali, namun binatang itu berjalan dengan cepat ke arah Uhud dan lagi-lagi merebah ketika di belokkan ke arah Madinah. Menyaksikan pemandangan aneh itu, Hindun kemudian menghadap kepada Rasulullah dan
menyampaikan peristiwa yang dialaminya: "Hai Rasulullah. Jasad saudaraku, anakku dan suamiku akan kubawa dengan unta ini untuk dikuburkan di Madinah. Tapi binatang ini tak mau berjalan bahkan berbalik ke Uhud dengan cepat."

Rasulullah berkata kepada Hindun: "Sungguh unta ini sangat kuat. Apakah suamimu tidak berkata apa-apa ketika hendak ke Uhud?"

"Benar ya Rasulullah. Ketika hendak berangkat dia menghadap ke kiblat dan berdoa: "Ya Allah, janganlah Engkau kembalikan aku ke keluargaku dan limpahkanlah kepadaku kesyahidan."

"Karena itulah unta ini tidak mau berangkat ke Medinah. Allah SWT tidak mau mengembalikan jasad ini ke Madinah" kata beliau lagi.

"Sesungguhnya diantara kamu sekalian ada orang-orang jika berdoa kepada Allah benar-benar dikabulkan. Diantara mereka itu adalah suamimu, `Amru bin Jumuh," sambung Nabi.

Setelah itu Rasulullah memerintahkan agar ketiga jasad itu dikuburkan di Uhud. Selanjutnya beliau berkata kepada Hindun: "Mereka akan bertemu di surga. `Amru bin Jumuh, suamimu; Khulad, anakmu; dan Abdullah, saudaramu."

"Ya Rasulullah. Doakan aku agar Allah mengumpulkan aku bersama mereka,: kata Hindun memohon kepada Nabi.

DOAKAN DAKU..

Friday, April 22, 2011

SO SWEET..UMMH..






HOPELY IT WILL BE MINE SOON..WHEN I STUDYING IN OVERSEAS..huuuhuu

MY HOUSE SOON..insyaallah










it awesome rite...umh..nice design..insyaallah when i grew up i wil make it as mine..
not to be proud but just for my own comfortabe..
INSYAALLAH.. 

Thursday, March 31, 2011

PEARL..

Wednesday, March 30, 2011

AMALI FIL MUSTAKBAL..INSYAALLAH BIIZNILLAH..

ASSALAMUALAIKUM..
LONG TIME I DOESNT POSY ANY POST TO THIS BLOG..
YEAH,,FOR SURE COS I HAD BEEN BUSY THIS MONTH SO MUCH..
U KNOW LOT OF TROUBLE MEAN SO..
BIO,CHEMI N PHYSIC..
THATS ALL NOT SIMPLY ONE K..
WITH MISUNDERSTOOD TEACH,FOR SURE I CAN focuse..
BUT ANYWAY I HAVE TO GO THROUGH ALL OF THIS..
JUST TO BE..this ONE!!
however,,INSYAALLAH..I WILL STRUGGLE HARDEST..I WILL PROVE IT!!
WAIT N SEE..INSYAALLAH..PLEASE PRAY FOR ME..
I WANNA BEST ONE..
THE BEST INCREDIBLE ONE..!!
TO CURE SOMEONE IN PAIN..
PLUS TO SPREAD OUR RELIGION(ISLAM)..
THATS EVERYTHING!!
sorry,if i had BROKEN ENGLISH..
BCOS im MALAY..



STUDY HARD WITHOUT ANY COMPROMISE N COMPLAINT N EXCUSE!!
TAJDID OUR NAWAITU  LILLAHITA'ALA ALWAYS..
INSYAALLAH WE WILL GET THE BEST ONE..OK
THATS ALL I WANNA SAY RIGHT NOW COZ IM LITTLE BIT STRESS LONG TIME AGO..
ALHMDULILLAH AFTER HAD BEEN MOTIVATED BY MY FATHER..
MY SPIRIT GOING TO CHANGE N TRY TO BE MORE POSTIVE..
SINCE NOW,,
I WILL GET MY TIME N TRAIN THEM SHARPLY..
OK..
JUST ALL..
WALLAHUALLAM..

____________________________________________________



             ~ SYUKRAN JIDDAN JIDDAN LILQIRAAH ~

____________________________________________________

Friday, March 4, 2011

TERKUBURNYA KEZALIMAN TAGHUT..

Adaptasi by..
InfoIslamic.com






Nama Prabhakaran bukanlah suatu nama yang masyhur sebelum ini. Bahkan tidak dapat dipastikan samada waktu sekarang ini nama tersebut sudah benar2 masyhur ataupun tidak. Apa yang pasti, ramai di kalangan masyarakat khususnya umat Islam sendiri kurang mengambil tahu apatah lagi untuk mengenali nama seperti velupillai Prabhakaran - komander LTTE.


Baru2 ini ramai umat manusia kembali menyebut nama taghut tersebut, ekoran berita atau 'khabar angin' yang mendakwa bahawa manusia berhati syaitan tersebut telahpun ditembak mati. Gambar beliau yang lengkap berpakaian tentera dan berlumuran darah turut disiarkan.


Sejak dahulu saya melihat bahawa konflik yang berlaku di Sri Lanka, khususnya tentang kezaliman terhadap saudara seaqidah dan seagama dengan kita sangat kurang diambil berat. Mungkin isu tersebut tidak sebesar isu kezaliman tentera zionis ke atas saudara2 kita di Palestin, namun tumpuan, perhatian dan keprihatinan terhadap dua tempat dan dua konflik ini terlalu menampakkan perbezaan yang ketara.


Mungkin disebabkan ramai di kalangan kita, termasuk saya sendiri kurang maklumat dan penjelasan mengenai konflik sebenar yang berlaku di sana. Mungkin juga disebabkan kurang fikir, kurang prihatin. Namun, hakikat kezaliman yang telahpun berlaku ke atas saudara2 kita di Sri Lanka sebenarnya tidak jauh bezanya dengan kezaliman dan kebinatangan puak zionis ke atas saudara2 kita di Palestin.


LTTE sememangnya dikenali sebagai puak pemberontak. Memusuhi dan melancarkan perang ke atas kerajaan. LTTE digeruni kerana adanya manusia celaka lagi laknat seperti V. Prabhakaran. Dia diibaratkan sebagai penentu keamanan dan huru hara. Dia boleh menukarkan suasana aman kepada huru hara dan huru hara kepada keamanan. Dia merupakan 'mood' dan 'suhu'. Dia merupakan manusia berhati binatang - tiada akal dan hilang perasaan. Dia bukan manusia sebaliknya adalah antara gerombolan taghut akhir zaman.


Di sebalik semua itu, jangan pula kita lupa bahawa LTTE adalah puak yang paling kuat memusuhi Islam. Di tangan mereka dan atas nama kezaliman , sudah beribu2 nyawa saudara seagama kita melayang dan tergadai dengan begitu mudah. Tanpa pembelaan, tanpa perhatian.


Sebagai contoh , pada 3 Ogos 1990, LTTE Tamil Tiger (yang mendakwa pejuang masyarakat Tamil) ini telah membunuh 103 umat Islam Tamil yang sedang bersolat di Masjid Kattankudiy di Batticaloa. Perkara sama turut berlaku pada 3 Ogos 2006 di Muttur. Badan hak asasi manusia - The Society for Peace, Unity & Human Rights in Sri Lanka (SPUR) - yang beribupejabat di Victoria, Australia menyatakan pembunuhan terhadap umat Islam Tamil oleh LTTE ini turut berlaku di Kebitigollewe (15 Jun 2006), juga di desa Kalyanapura, Gomarankadawala pada 23 April 2006 dan pembunuhan di Welikanda ada 29 Mei 2006.( dirujuk )


Kematian Prabhakaran yang merupakan antara taghut berhati syaitan sebenarnya bukanlah merupakan pengakhiran kepada beribu2 malah berjuta2 bentuk kezaliman yang telah dan sedang berlaku ke atas umat Islam serata dunia. Umat Islam terus diasak dan diperangi, dengan pelbagai cara dan dasar, samada di negara timur mahupun barat. Dalam keadaan ini, apa yang terzahir pada pandangan mata hanyalah kezaliman luaran- lumuran darah dan cebisan daging - namun kezaliman dalam bentuk penindasan dan pemikiran terkadang kurang disedari dan disedarkan. Inilah perkara yang menyedihkan bagi kita sebagai umat Islam- yang perlu terus bangkit berjuang demi menghapuskan segala bentuk kezaliman dan penganiayaan terhadap saudara2 seaqidah dan seagama dengan kita.


Justeru marilah sama2 kita mengambil iktibar dan kesedaran dari pelbagai isu kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam di seluruh negara dengan menjadikan kesemua itu sebagai pembakar semangat dan kekuatan kita untuk terus bangkit dan berjuang. Buat saudara2 kita yang telah bergelar para syuhada di bumi Sri Lanka ( insyaAllah ) , sama2 kita doakan kesejahteraan dan ketenangan roh mereka di alam sana. Al-Fatihah.

TANDA HATI YANG BERCINTA..

Tertarik dengan slot ini..
Dipetik dari bog http://fizi2islamic.blogspot.com...
  


Kehidupan manusia tidak sunyi dari kalimah cinta.Cinta yang dikatakan fitrah manusia yang senantiasa menghantui fikiran manusia mampu membinasakan akal andai tidak pandai dijaga.Disini dinyatakan 11 tanda-tanda cinta.


1. Sentiasa memandang si dia, ini kerana cinta itu bermula dari mata, seperti disebut dalam sebuah pantun :
“dari mana semut melata,
dari bata turun ke titi,
dari mana datangnya cinta,
dari mata turun ke hati”.  


Orang yang menyintai seseorang akan kerap kali memandang insan yang dicintainya, sebagaimana dikatakan dalam sebuah syair :
“kuikuti arah pandangan ke mana pun kau pergi,
tak seorang pun mampu halangi jalan yang ku lalui”
dan dalam syair lain
“jika mereka menghalangi agar aku tak memandangnya,
mataku pun takkan sudi lagi memandang manusia”


2. Malu-malu jika orang yang dicintai memandangnya.
3. Merindui, membicarakan dan menyebut namanya, sebagaimana disebut di dalam pantun :
“adat permata di dalam tangan,
dibungkus dengan kain baldu,
jikalalau bercinta menyesal jangan,
adat muda menanggung rindu”.
4. Tunduk kepada perintah orang yang dicintai dan mendahulukannya daripada kepentingan diri5. Bersabar menghadapi gangguan orang yang dicintai.
6. Menghayati perkataan orang yang cintainya dan mendengarkannya, sebagaimana syair : “ senantiasa ku perhatikan perkataanmu,
agar aku tampak mengerti dalam pikiranku”
7. Mencintai tempat atau rumah sang dicintainya.
8. Menyintai apa yang dicintai kekasih.
9. Gementar atau gelisah bila berhadapan dengan orang yang dicintai.
10. Cemburu kepada orang yang dicintai.
11. Berkorban untuk mendapatkan keredhaan orang yang dicintai, sebagaimana syair :
“kupunya sekeping hati yang ditebari cinta,
keranan cinta dia rela menghadapi penyiksa,
cinta menebus dirimu dnegna pengorbanan jiwa,
kan ku tebus pula dengan sesuatu di atas jiwa”.